Posted on Leave a comment

Άρτεμις Σιμοπούλου και Omega-3

Η Ελληνίδα επιστήμονας Άρτεμις Σιμοπούλου, με την έρευνα της οποίας αναδείχθηκε η διατροφική αξία των ω-3 λιπαρών οξέων και οι επιπτώσεις της ανισορροπίας ω-6 και ω-3 στην υγεία και την ζωή μας.

Η επιστήμονας Άρτεμις Σιμοπούλου, χάρη στην έρευνα της οποίας αναδείχθηκε η διατροφική αξία των ω-3 λιπαρών οξέων, είναι η ελληνίδα ερευνήτρια που διέπρεψε στις ΗΠΑ ανακαλύπτοντας την ευεργετική δράση των ω-3 λιπαρών οξέων στη ελληνική δίαιτα. Διηύθυνε την έρευνα για τη διατροφή στο Εθνικό Ίδρυμα Ερευνών της Αμερικής, έχει διατελέσει σύμβουλος στο Λευκό Οίκο και σήμερα είναι πρόεδρος στο Κέντρο Γενετικής Διατροφής και Υγείας στην Ουάσινγκτον. Ξεκίνησε ένα νέο πεδίο έρευνας αναφορικά με τα πολύτιμα λιπαρά οξέα και είναι η εμπνεύστρια του διατροφικού πλάνου «the omega diet», το οποίο αναλύεται στο ομώνυμο βιβλίο της.

Το ενδιαφέρον της για την έρευνα των ω λιπαρών ξεκίνησε από την δεκαετία του ’70 όταν ήταν ερευνήτρια στο Εθνικό Ίδρυμα Ερευνών της Αμερικής (NIH) και εργαζόταν στην έρευνα για τη γενετική επίδραση των ορμονών στα παιδιά και την ανάπτυξή τους. Τότε αποδείχτηκε ότι τα απαραίτητα στη δίαιτά μας ω-3 και ω-6 λιπαρά οξέα είναι οι «γονείς» αυτών των ορμονών. Αυτό το διάστημα έκανε έρευνα στην κρητική δίαιτα και ανακάλυψε ότι πριν από το 1960 οι Κρητικοί, καθώς και οι κάτοικοι σε άλλα μέρη της χώρας μας, έτρωγαν άγρια χόρτα, σαρδέλες, ρέγγες και κοτόπουλα ελεύθερης βοσκής. Επίσης, το κρέας και το γάλα που κατανάλωναν προέρχονταν και αυτά από ζώα ελεύθερης βοσκής. Έτσι, λοιπόν, τα προϊόντα αυτά που κατανάλωναν περιείχαν ω-3 λιπαρά οξέα . Αντίθετα, στις άλλες χώρες της Μεσογείου τα ζώα τρέφονταν κυρίως με καλαμπόκι. Η τροφή των Κρητικών έμοιαζε με τον τρόπο διατροφής των ανθρώπων διαμέσου των αιώνων και ήταν μια διατροφή που ταίριαζε με τη γενετική, γι’ αυτό και οι Κρητικοί είχαν λιγότερα καρδιακά νοσήματα, κρούσματα καρκίνου και ζούσαν περισσότερο. 

Η πιο σημαντική δράση των ω λιπαρών οξέων στον οργανισμό και η διαφορά ανάμεσα στα ω-6 και τα ω-3 είναι πως τα ω-3 είναι τα μόνα λιπαρά οξέα που «αντιμάχονται» τη φλεγμονή, τα τριγλυκερίδια, τη θρόμβωση και την υψηλή πίεση. Τα ω-6 έχουν ακριβώς τις αντίθετες ιδιότητες. Μάλιστα, τα ω-6 αυξάνουν τον κίνδυνο για την εμφάνιση καρκίνου, καρδιολογικών νοσημάτων, άνοιας και ασθένειας του Πάρκινσον. Τελευταία έχει αποδειχθεί ότι τα ω-3 λιπαρά οξέα αυξάνουν το IQ κατά 4,1 μονάδες. Γι’ αυτό και το έτοιμο γάλα που δίνεται στα παιδιά που δεν θηλάζουν εμπλουτίζεται με ω-3 λιπαρά οξέα, ώστε να μοιάζει στο μητρικό γάλα. 

Η έρευνα στα ω-3 λιπαρά οξέα έχει μέλλον, διότι αυτά επιδρούν στη γενετική έκφραση, στην ανάπτυξη του εγκεφάλου, στο μεταβολισμό των οστών και των μυών, στην όραση και στην πρόληψη του γήρατος. Τα ω-3 λιπαρά οξέα βρίσκονται στη μεμβράνη κάθε κυττάρου του οργανισμού, γι’ αυτό επιδρούν σε όλα τα συστήματα του σώματος.
Πηγή: vita.gr

Άρτεμις Σιμοπούλου – Βιογραφικό

Η Άρτεμις Σιμοπούλου είναι ιδρυτής και πρόεδρος του Κέντρου Γενετικής, Διατροφής και Υγείας στην Ουάσινγκτον των ΗΠΑ, το οποίο είναι ένας μη κερδοσκοπικός επιμορφωτικός οργανισμός που ιδρύθηκε το 1990.  Η Δρ. Σιμοπούλου  ήταν ιδρυτικό μέλος της Διεθνούς Εταιρείας για τη Μελέτη των Λιπαρών Οξέων και των Λιπιδίων (International Society for the Study of Fatty Acids and Lipids – ISSFAL) το 1991. Από το 1991 έως το 1998 διετέλεσε γραμματέας και ταμίας του ISSFAL, ενώ από το 1995 έως το 2000 ήταν μέλος της συντακτικής επιτροπής του newsletter του ISSFAL.

Είναι επίσης ιδρυτής και πρόεδρος της Διεθνούς Κοινότητας Διατροφογενετικής/ Διατροφογονιδιωματικής ( International Society of Nutrigenetics/ Nutrigenomics – ISNN) και ιδρυτής και πρόεδρος  του Παγκόσμιου Συμβουλίου Διατροφής, Υγείας και Εκγύμνασης (World Council on Nutrition, Fitness and Health – WCNFH) από το 2005.

Αποφοίτησε από το Barnard College στη Νέα Υόρκη με πτυχίο Χημείας. Επίσης είναι απόφοιτη της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου της Βοστώνης. Η έρευνά της στο Εθνικό Ινστιτούτο Υγείας (National Institutes of Health – NIH) βασίστηκε στις θρεπτικές πτυχές των γενετικών και ενδοκρινών διαταραχών, στις εξελικτικές πτυχές της διατροφής και των λιπαρών οξέων, καθώς και τη σημασία της ισορροπημένης αναλογίας omega-6/omega-3 λιπαρών οξέων στην υγεία, στην ασθένεια, στην ανάπτυξη και εξέλιξη.

Έχει γράψει το βιβλίο The Omega Diet (HarperCollins, 1999), που αναφέρεται στην αξία των λιπαρών οξέων στην υγεία  και έχει εκδώσει πάνω από 300 επιστημονικά συγγράμματα.

Είναι πιστοποιημένη από την Αμερικανική Επιτροπή της Παιδιατρικής και είναι μέλος της Αμερικανικής Ακαδημίας Παιδιατρικής, της Εταιρείας για την Παιδιατρική Έρευνα, της Αμερικανικής Παιδιατρικής Εταιρείας, της Ενδοκρινολογικής Εταιρείας, του Αμερικανικού Ινστιτούτου Διατροφής, της Αμερικανικής Εταιρείας Κλινικής Διατροφής, του Αμερικανικού Κολεγίου Διατροφής, της Αμερικανικής Ένωσης για τη Μελέτη της Παχυσαρκίας και της Αμερικανικής Εταιρείας Γενετικής του Ανθρώπου.

Έχει δεχθεί πολυάριθμα τιμητικά βραβεία, συμπεριλαμβανομένου του πρώτου Αμερικάνικου Προεδρικού Βραβείου για σπουδές στον τομέα της Παχυσαρκίας και Ελέγχου Βάρους.

Πηγή: ellines.com

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.